Taekwondo lajina

Taekwondo on haastava ja vaikea laji. Lajin oppiminen ei tapahdu hetkessä, mutta harjoittelun kautta on mahdollisuus hankkia todella monipuoliset liikunta- ja lajitaidot. Kaikki oppiminen on harjoittelun tulosta, joten mitä enemmän harjoittelet sitä paremmaksi tulet.

Kilpaileminen kannattaa aloittaa heti lajitaipaleen alkuvaiheissa. Nuorimmat kilpailuihin osallistuvat ovat 6-vuotiaita. Riittävä harjoittelu ja kilpailu lapsena ja nuorena antavat mahdollisuuden urheilla kadettien (12-14-vuotiaat), nuorten (15-17-vuotiaat) ja aikuisten (17+) tasolla tulevaisuudessa.

Harjoittelu

Lajiharjoitukset koostuvat ottelu-, liikesarja-, askelottelu- ja itsepuolustusharjoitteista. Taekwondo pitää sisällään mm. runsaasti potkuja, lyöntejä ja torjuntoja. Pääpaino lajissa on jalkatekniikoiden käytöllä, joita harjoitellaan myös potkuläpyskään ja parin kanssa rintapanssariin. Näiden harjoitusvälineiden hankkiminen on suotavaa jo harjoittelun alkuvaiheissa. Lajiharjoituksissa varustuksena on taekwondopuku ja juomapullo. Muita henkilökohtaisia varusteita ovat käsi- ja säärisuojat, alasuojat, hanskat, jalkapöytäsuojat ja kypärä. Kilpaillessa tarvitaan myös hammassuojia.

Lajiharjoitusten lisäksi on mahdollisuus osallistua kesällä ulkoharjoituksiin, jotka toteutetaan kestävyys-, nopeus- ja voimaharjoittelua pääsääntöisesti Campuksen kentällä ja Harjun maastossa. Kesän ulkoharjoitukset aloitetaan touko-kesäkuussa ja tällöin alkaa kilpailijoiden peruskuntokausi. Harjoituksissa käytetään kuntopalloja, koordinaatiotikapuita yms. harjoitusvälineitä. Ulkoharjoituksissa varustuksena on urheiluasu, lenkkarit ja juomapullo.

Taekwondon valttina on sen monipuolisuus. Harjoitukset kehittävät harrastajaansa kokonaisvaltaisesti erilaisten harjoitteiden kautta. Yhtenä harjoittelun tavoitteena on liikunnalisen ja aktiivisen elämäntavan oppiminen. Eri lajien harjoittelu ei välttämättä tee monipuoliseksi vaan oikeiden asioiden harjoittelu oikeaan aikaan. Harjoituksissa opitaan myös käyttätymissääntöjä, toisten kunnioittamista, sosiaalisia- ja ryhmätyöskentelytaitoja ym. tavoitteena kasvaa hyväksi ihmiseksi.

Vyökokeet Taekwondossa

Harrastajan vyöarvot ovat valkonen, keltainen, vihreä, sininen, punainen ja punamusta/musta. Värivyöarvoissa on myös yksi välivyöaste, mikä merkitään nauhalla vyöhön. Vyökokeita järjestetään 4 kertaa vuodessa.

Tärkeimpiä vaatimuksia vyökokeeseen pääsemisellä on ahkera harjoittelu, lajitekniikka, asenne ja käyttäytyminen. Vyökokelaan tulee osata edellisessä vyökokeessa tehdyt tekniiikat ja osoitettava kehittymisensä harjoituksissa. Kaikilla vyöarvoilla edellytetään lajietiketin eli käyttäytymissääntöjen ehdotonta noudattamista. Vyökokeista annetaan kirjallinen ohje harrastajille

Kilpaileminen Taekwondossa

Kilpaileminen on olennainen osa taekwondoa ja se vaatii ahkeraa sekä säännöllistä harjoittelua. Kestävyyden, voiman, nopeuden, notkeuden ja lajitekniikan harjoittelun tulee olla jatkuvaa. Edellämainittujen ominaisuuksien harjoittelu tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen kilpailukautta. Harjoittelun lisäksi oikeanlainen ravinto ja lepo ovat tärkeitä palautumisen ja kehittymisen kannalta.

Kilpailuihin tähtäävää harjoittelua toteutetaan omatoimisesti, yhteisharjoituksissa ja valmennusryhmässä. Harrastuksenomainen harjoittelu perusharjoituksissa noin 2-3 krt / vko ei mahdollista menestystä kotimaassa tai kansainvälisillä kilpailukentillä. Ulkomaan kilpailuihin pääsevät ahkerasti ja tavoitteellisesti harjoittelevat urheilijat. Kansainvälisissä kilpailuissa ja leireillä annetut näytöt ratkaisevat edustuspaikat. Kadettien (12-14-vuotiaat) ikäryhmässä käydään EM-kilpailut kahden vuoden välein ja MM-kilpailut vuosittain. Nuorten ja aikuisten osalta EM- ja MM-kilpailut käydään kahden vuoden välein. Taekwondo on myös kesäolympialaisten ydinlaji.